Eerste wijkbijeenkomst aardwarmte goed bezocht

Jan HooglandNieuws

Zo’n 150 bewoners kwamen af op de eerste informatiebijeenkomst over aardwarmte en de plannen voor Leeuwarden West. Zij werden op de avond in WTC Expo uitvoerig geïnformeerd door diverse deskundigen, die de bewoners meenamen in de wereld van geothermie.

Wethouder Herwil van Gelder, met duurzaamheid en milieu in portefeuille, introduceerde namens de Gemeente Leeuwarden de avond en vertelde over de rol van de gemeente bij dit project. Na de mooie woorden van de wethouder presenteerde Jan Haakma van Bouwgroep Dijkstra Draisma de drie initiatiefnemers van de aardwarmteplannen in Leeuwarden West. Naast Bouwgroep Dijkstra Draisma zijn Ennatuurlijk en ECW-netwerk als partner direct betrokken. Beide bedrijven zijn zeer ervaren met aardwarmte.

De initiatiefnemers hadden de heer Pieter Jongerius bereid gevonden om een uitgebreid college te geven. Jongerius is werkzaam bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en wordt beschouwd een van dé experts op het gebied van aardwarmte. Jongerius gaf een presentatie van ruim een uur en besprak daarin alle facetten van aardwarmte. Daarnaast nam Jongerius tussentijds ook ruim de tijd om diverse vragen uit het publiek te beantwoorden. Na een korte koffiepauze kwamen de heren Robert Kielstra van ECW en Herman Exalto van Ennatuurlijk nog aan het woord. Kielstra presenteerde ECW en sprak met name over hoe het proces van aardwarmte n de praktijk werkt. Als laatste spreker van de avond ging Exalto namens Ennatuurlijk nog uitgebreid in op het benodigde warmtenetwerk. Ook na de pauze werden er tijdens de presentaties diverse vragen gesteld en beantwoord.

Na afloop van de bijeenkomst was er nog voldoende ruimte om persoonlijk met de initiatiefnemers kennis te maken en hier werd uitgebreid gebruik van gemaakt. Iedereen kon zijn eigen vragen nog kwijt en vlak na 22.00 uur was gingen de laatste bewoners richting huis. De reacties na afloop waren zeer positief. De bewoners en de aanwezige bedrijven uit Leeuwarden West waren tevreden over de informatie die zij hadden kregen en hoe alle vragen waren beantwoord. Ook de aanwezige pers toonde zich positief.

Het was de aftrap van een uitdagend project waarover nog veel gecommuniceerd zal worden. Wij danken alle bewoners voor hun actieve aanwezigheid en zien iedereen graag weer terug bij een volgende keer.

Bent u geïnteresseerd in alle gestelde vragen en gegeven antwoorden? Klik dan hier.